ReimaHeikkil

PAMin Ann Selin väheksyy edustamiaan vartijoita

Vartiointiala on ollut vailla työehtosopimusta vapusta lähtien. Neuvotteluiden eteneminen tuntuu tiedotteiden perusteella olevan työläämpää kuin Britannian EU-ero ja työtaisteluiden otteita on asteittain kovennettu aina koko vartiointialaa koskevaan lakkoon saakka. Neuvotteluissa ei edelleenkään ole päästy yhteisymmärrykseen ja nyt PAM on ilmoittanut uusista, yrityskohtaisista lakoista. Securitas ja Securitas palvelut olivat ensimmäiset yritykset joihin lakkoja kohdistettiin koska huhun mukaan näissä yrityksissä olisi painostettu työntekijöitä tulemaan töihin lakon aikana. Mitään konkreettisia todisteita painostamisesta ei tietääkseni ole esitetty eikä minulle ole edes selvinnyt minkälaisesta painostuksesta on ollut kyse. Koko uskomattoman pitkäksi venynyt neuvottelufarssi alkaa muistuttaa sotaa jota kukaan ei voi enää voittaa.


Edellämainittuja yrityksiä koskevien lakkojen piti alunperin toteutua marraskuun toisella viikolla. Valtakunnansovittelijan esityksestä lakkoja kuitenkin siirrettiin kahdella viikolla eteenpäin. PAMin tiedotteen mukaan "Valtakunnansovittelijan mukaan siirrolla haetaan aikaa sovitteluun ja huolehditaan yhteiskunnallisesta turvallisuudesta.".


Samaisessa tiedotteessa oli PAMin puheenjohtajan Ann Selinin vähintäänkin mielenkiintoinen lausunto aiheesta. Alta löytyvät kursivoidut osuudet on kopioitu sellaisenaan PAMin tiedotteesta.


”Viime viikolla, kun koko turvallisuusala oli lakossa kolme päivää, yhteiskunnallinen turvallisuus ei vaarantunut. Miksi tilanne on nyt toinen, kun kyseessä on vain yksi yritys?” ihmettelee PAMin puheenjohtaja Ann Selin.
 

PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, että todellinen syy lakon siirtämiseen ydinvoimaloiden vartiointi.

Niin. En tiedä miten ydinvoimaloiden kaltaisten korkean prioriteetin kohteiden vartiointi järjestettiin lakon aikana ja vaikka tietäisin niin ymmärrettävistä syistä en lähtisi avaamaan näitä turvallisuusjärjestelyjä mielipidekirjoituksessa. Sen voin kuitenkin sanoa että jo pelkistä lainsäädännöllisistä syistä näiden kohteiden turvallisuuspalveluita ei varmasti ole jätetty hoitamatta eikä niitä varmasti hoidettu pelkillä Varamiespalvelun tuuraajilla.


Lausunnon kiinnostavin ja tämän mielipidekirjoituksen kannalta oleellisin osuus on kuitenkin seuraava:


”Meille kerrottiin, että lakkoa siirretään Securitas Oy:lle ulkoistettujen Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden vartioinnin takia. Meitä pyydetiin rajaamaan nämä kohteet lakon ulkopuolelle. Emme voi ymmärtää, että ydinvoimaloiden turvallisuus on riippuvainen yhdestä turvallisuusalan yrityksestä. Siksi emme nähneet syytä rajata vartijoiden oikeutta osallistua lakkoon.”

”Ilmoitimme työtaistelusta kaksi viikkoa ennen lakkopäivää. Näiden kahden viikon aikana ydinvoimaloilla olisi ollut aikaa varmistaa lakkopäivän turvallisuus. Lakon siirtäminen vaikeuttaa nyt entisestään vaikeaa vartiointialan tilannetta,” toteaa Selin.


Jos on itsekin tietoinen ettei ymmärrä mistä puhuu niin kannattaisi kysyä joltain joka ymmärtää. Ydinvoimalan turvallisuus ei ole riippuvainen yhdestä yrityksestä vaan sen yrityksen osaavasta, koulutetusta ja kohteen tuntevasta henkilökunnasta. Onko Ann Selin todella sitä mieltä että ydinvoimalan vartiointi on leikin asia, puuhastelua jonka voi hoitaa kuka tahansa? Että se on työtä joka ei vaadi erityistä osaamista tai kohteen tuntemusta? Että sen voi sormia napsauttamalla siirtää kahden viikon varoitusajalla ihmisille ja yrityksille joilla ei ole ollut koskaan MITÄÄN tekemistä koko kohteen kanssa?


 Miten voi olla mahdollista, että vartijoita edustavan PAMin ylin johto antaa julkisuuteen lausuntoja jossa vähätellään näin törkeästi PAMin edustamien työntekijöiden ammattitaitoa ja työn vaativuutta? Jos Selinin lausunnossa ei ole kyse vartijoiden vähättelystä, siinä on kyse ydinvoimalan vähättelystä vartiointikohteena. En osaa sanoa kumpi on typerämpää.


Henkilökohtaisesti pidän lakon ulottamista ydinvoimaloiden kaltaisiin kohteisiin täysin idioottimaisena ja ylimitoitettuna toimenpiteenä kun kinastelun aiheena on vartijoiden joka tapauksessa onnettomaksi jäävä TES. 

Ainakin lausuntojen perusteella on selvää millaisia sylkykuppeja vartijat ovat Palvelualojen Ammattiliitolle. PAMin arvostuksen puute toki on ollut edellistenkin työehtosopimusten perusteella selvää jo vuosikaudet. Tiesin jo ennen alalle siirtymistä että vartijan työ on kohteesta riippuen pahimmillaan jatkuvaa arvostelun ja vähättelyn kuuntelua. En olisi kuitenkaan ikinä uskonut että vartijoita edustava ammattiliitto lyttää vartijoita julkisesti tällä tavalla.


Ann Selin on ilmoittanut väistyvänsä PAMin puheenjohtajan tehtävistä ensi kesänä. Odotan jännityksellä onko seuraavallakaan puheenjohtajalla mitään mielenkiintoa ihmisiin jotka tavalla tai toisella huolehtivat päivittäin ja kellon ympäri hänenkin turvallisuudestaan. Ehkä vielä jonain päivänä PAMiin kuuluminen alkaa kuulostaa järkevältä vaihtoehdolta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat